Wednesday, October 27, 2010

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Σοβαρότατο πρόβλημα στο Δήμο Ζωγράφου αποτελεί το θέμα της οδικής ασφάλειας. Η κατακόρυφη μεν σήμανση στους δρόμους που ανήκουν χωροταξικά στο Δήμο μας είναι ελλιπής, η δε οριζόντια (διαγραμμίσεις) ανύπαρκτη.

Συνειδητοποιώντας ότι η κατάσταση με τα τροχαία δυστυχήματα στις γειτονιές στα ίδια σημεία ήταν πια τραγική, άρχισα εδώ και δύο χρόνια να καταγράφω επικίνδυνα σημεία στους δρόμους και να προσπαθώ να τα διορθώσω.

Άρχισα με 15σέλιδη επιστολή προς τον Δήμαρχο Ζωγράφου κύριο Καζάκο που περιελάμβανε τόσο γενικές εισηγήσεις για την ασφάλεια των πολιτών στους δρόμους, όσο και καταγραφή 81 επικίνδυνων σημείων με εισηγήσεις για διόρθωση.

http://greekroadsafetydimoszografou.blogspot.com/2008/06/blog-post.html

Ακολούθησαν επαναλαμβανόμενες επιστολές στις διάφορες υπηρεσίες του Δήμου, προσπαθώντας να περάσω μηνύματα για την ασφάλεια στους δρόμους.

Προσπάθησα και προσπαθώ να αφυπνίσω τους αρμόδιους για την κατάσταση που επικρατεί τόσο στους δρόμους της περιοχής μας όσο και γενικότερα, τόσο με άρθρα μου όσο και με βιβλίο μου που έγραψα για το σκοπό αυτό. Για ευνόητους λόγους αναγκάστηκα να προβώ σε καταγγελία στην Περιφέρεια Αττικής όπως και στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ακολούθησε διαμαρτυρία μου στη Βουλή καθώς και εισήγησή μου στον Υπουργό Εσωτερικών για εκπαίδευση των τμημάτων των Οργανισμών τοπικής Αυτοδιοίκησης που ασχολούνται με σήμανση και οδική ασφάλεια.

Οι σχετικές εισηγήσεις μου απετέλεσαν αντικείμενο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Αυτή η χώρα είναι πρώτη σε τροχαία ατυχήματα απ’ όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα θύματα στην Ελλάδα λόγω τροχαίων από το 1990 μέχρι τέλος του 2009 είναι 37.100 νεκροί και 63.500 σοβαρά τραυματίες (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έμειναν ανάπηροι).

Το 82% των τροχαίων ατυχημάτων γίνεται σε γειτονιές των πόλεων λόγω του υπερβολικού αριθμού τροχοφόρων και πεζών. Με το παραμικρό λάθος του οδηγού κάθε τροχοφόρου ή πεζού, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα εμπλοκής σε ατύχημα. Το 30% των νεκρών από τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα είναι πεζοί. Το δε 50% αυτών των πεζών είναι παιδιά και έφηβοι.

Σοβαρά θέματα όπως η προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας τόσο των μόνιμων κατοίκων αλλά και κάθε διερχόμενου πολίτη από τον Δήμο μας, δεν σηκώνουν αναβολή. Ειδικά σε δρόμους πολυσύχναστους και ειδικότερα σε δρόμους όπου καθημερινά περνούν φοιτητές, μαθητές και μικρά παιδιά. Ορισμένα έξοδα του Δήμου είναι πολυτέλεια, όταν και όσο υπάρχουν θέματα ασφάλειας άλυτα. Στον Δήμο μας απαιτείται άμεσα η λήψη μέτρων για την ασφαλή κυκλοφορία στους δρόμους τόσο των πεζών, όσο και των οδηγών τροχοφόρων και κυρίως οδηγών δικύκλων.

Επιβάλλεται:

1) Έξω από κάθε σχολείο να τοποθετηθούν προειδοποιητικές πινακίδες καθώς και πινακίδες οι οποίες να καθορίζουν το όριο ταχύτητας, σαμαράκια, διαγραμμισμένες διαβάσεις πεζών.

2) Όπου επιτρέπεται η διάβαση πεζών να διαγραμμιστεί η διάβαση στο οδόστρωμα όπως ορίζεται από τον Κ.Ο.Κ.

3) Σε πολλά επικίνδυνα σημεία να αναγραφεί η λέξη STOP στο οδόστρωμα.

4) Να απελευθερωθούν οι γωνίες δρόμων από κάδους απορριμμάτων, ζαρντινιέρες με ψηλά ακλάδευτα φυτά και παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα τα οποία κρύβουν εξολοκλήρου την ορατότητα. Κρύβουν όχι μόνο τη σήμανση και τη φωτεινή σηματοδότηση αλλά ουκ ολίγες φορές και ολόκληρη τη διασταύρωση. Καλοστημένες παγίδες που παραπλανούν τους οδηγούς και κυρίως τους οδηγούς δικύκλων. Νέους ανθρώπους οι οποίοι βγάζουν μεροκάματο διανέμοντας πίτσα και σουβλάκι.

5) Να τοποθετηθούν κυκλικοί κόμβοι σε ορισμένες επικίνδυνες διασταυρώσεις με ή χωρίς φωτεινή σηματοδότηση για να αποφεύγεται το κυκλοφοριακό κομφούζιο και για να λειτουργούν σαν μειωτήρες ταχύτητας.

6) Όλες οι διασταυρώσεις οι οποίες είναι αυτή τη στιγμή ξέφραγα αμπέλια, π. χ. Η διασταύρωση Ούλωφ Πάλμε, Παπάγου και Γεωργίου Παπανδρέου, η διασταύρωση Κοκκινοπούλου και αθλητικού κέντρου στο Γουδί πρέπει να διαγραμμιστούν με διαβάσεις πεζών κ. τ. λ

7) Να αναγραφεί κίτρινη γραμμή κατά μήκος όλων των διαχωριστικών διαζωμάτων και νησίδων.

8) Σε κάθε επικίνδυνη στροφή, να τοποθετηθούν διαδοχικά βέλη κατεύθυνσης που να δείχνουν την πορεία του δρόμου.

9) Να γίνει τραχεία η επιφάνεια του οδοστρώματος σε κατηφορικούς δρόμους

10) Να ελεγχθεί το ύψος όλων των πινακίδων του Δήμου ανάλογα με την κλίση του δρόμου και ειδικά η πινακίδα του stop.

11) Να γίνει εκστρατεία καθαριότητας των πινακίδων σήμανσης στις οποίες είναι μονίμως τοποθετημένα διαφημιστικά αυτοκόλλητα.

12) Τα πεζοδρόμια μας πρέπει να απαλλαγούν από κάθε εμπόδιο και να διαμορφωθούν κατάλληλα για την διευκόλυνση των πεζών και των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα.

13) Τα διακοσμητικά κάγκελα κατά μήκος των πεζοδρομίων σε διάφορους δρόμους και ειδικά στην λεωφόρο Παπάγου πρέπει να ξηλωθούν διότι δεν υπάρχει η πρόβλεψη για αντίστοιχα ανοίγματα στην απέναντι πλευρά.

14) Να τοποθετηθούν καθρέφτες και προειδοποιητικές αναγραφές μπροστά από κάθε έξοδο χώρου στάθμευσης, καθώς και μπροστά από τις καταπακτές σε υπόγειες αποθήκες ή υπόγειους χώρους στάθμευσης με πολύ απότομη κλίση.

15) Να γίνουν εκστρατείες κλαδέματος των φουντωτών δένδρων που κρύβουν τις πινακίδες σήμανσης.

16) Να τοποθετηθούν καθρέφτες σε πολλά επικίνδυνα σημεία.

17) Να διορθωθεί η οδός Κοκκινοπούλου η οποία σε πολλά σημεία έχει ανάποδη κλίση, κακό φωτισμό. Να επανατοποθετηθούν οι μπάρες ασφαλείας στο διαχωριστικό διάζωμα όπως και τόξα κατεύθυνσης πορείας.

18) Περιοχές του Δήμου στις οποίες υπάρχουν σχολεία, φροντιστήρια, εκκλησίες, καφετέριες κ.τ.λ. πρέπει να χαρακτηριστούν σαν περιοχές ήπιας κυκλοφορίας, με ανώτατο όριο ταχύτητας 20 χιλιόμετρα την ώρα, όπως προβλέπεται από τον Κ.Ο.Κ.

19) Να δημιουργηθεί στο Δήμο Ζωγράφου, τμήμα του οποίου το αντικείμενο να είναι η ασφάλεια των πολιτών.

Οι απόψεις μου για οδική ασφάλεια και εκπαίδευση βρίσκονται στο http://greekroadsafety.blogspot.com

Ζωγράφου 19 Οκτωβρίου

Χρυστάλλα Χαραλαμπίδου

Πολιτικός Επιστήμων

E-Mail Chrystalla57@gmail.com

http://greekroadsafety.blogspot.com/